Ostokset lainarahalla, laskulla tai osa-maksulla

Lainarahalla vai osamaksulla
Kulutusluotoilla katetaan päivittäisiä asumisen ja elämisen kuluja.

Lainojen ottaminen on lisääntynyt huomattavasti käy ilmi Tilastokeskuksen tekemästä tutkimuksesta. Antolainakanta oli vuoden 2012 loppuun mennessä 305 miljardia euroa, josta kotitalouksien osuus on 114 miljardia. Suurin osa lainoista eli 88 miljadia menee asuntoihin ja vapaa-ajan asuntoihin, mutta kulutuslainojen osuus on silti useamman miljardin. Kulutuslainat eli kulutusluotot ovat lainaa jota käytetään yleisiin kulutustuotteisiin ja elämiseen.

Kulutusluottojen ja pikalainojen osalta löytyy paljon kattavia lainojen vertailusivustoja mistä näkee suoraan lainan korot ja kulut. Tämä helpottaa lainojen kilpailuttamista. Lainojen vertailu kannattaa sillä esimerkiksi tästä lainavertailusta näkee nopeasti, että esimerkiksi kahden vuoden 6000 euron kulutusluoton kuluissa voi olla jopa lähes 1500 euroa hintaeroa.

Osa-maksulla tai laskulla

Ostoksia voi tehdä netissä helposti myös osa-maksulla tai laskulla. Esimerkiksi Klarna tai Collector Credit ovat tällaisia palveluita tarjoavia yrityksiä. Verkkokaupat tekevät näiden kanssa sopimuksia, jolloin verkkokauppa-tilauksen perijänä ei toimi verkkokauppa vaan laskun tai osamaksun hyväksynyt yritys. Joskus edellä laskulla otettaessa voi saada jopa useita kuukausia maksuaikaa. Laina tai kulutusluotto onkin lähes aina kalliimpi vaihtoehto.