Valaistuksella syksyinen piha viihtyisäksi

Syksy on saapunut Suomeen ja valoisat kesäyöt taas takanapäin. Seuraavat kolme kuukautta päivät vain lyhenevät ja illat pitenevät, pimeä aika lisääntyy. Riittävä valaistus on erittäin tärkeä asia paitsi henkisen terveyden kannalta, myös turvallisuuden ja turvallisuuden tunteen kannalta.

talon-valaiseminen-syksyllaSisällä talossa pimeää vastaan on helppo taistella sytyttämällä valoja huoneisiin. Pihalla oleskeleminen sen sijaan vaikeutuu mikäli pihaa ei ole kunnolla valaistu. Pimeällä pihalla on paitsi turvatonta myös vaarallista, sillä tapaturmien riski kasvaa olennaisesti kun valoa ei ole tarpeeksi.

Mitä vaihtoehtoja sitten on valaista pihaa kauniisti mutta tehokkaasti? Kokosimme tähän joitakin kivoja vaihtoehtoja pihan valaistukseen syksyn pimeyttä vastaan. Ideoita itse valaisimista voi hakea täältä.

1. Valonheitin hämäräkytkimellä, ajastimella sekä liiketunnistimella.
Tehokas valonheitin ei välttämättä ole kaikista esteettisin valaisumuoto, mutta se on kaikkein paras ja tehokkain. Tarpeeksi tehokas ja kirkas valo mahdollistaa turvallisen työskentelyn, käyskentelyn, lasten leikit ja autolla peruutukset pihamaalla pimeälläkin. Jotta valonheitin olisi päällä aina silloin kun sitä tarvitaan, se kannattaa varustaa liiketunnistimella. Monissa tapauksissa myös hämäräkytkin ja ajastin ovat tarpeen, jotta valo olisi päällä aina pimeällä, mutta ei kuitenkaan yöaikaan.

2. Tunnelmallisia pihavaloja ympäri pihaa
Mikäli pihamaalla ei tarvitse tehdä töitä enää pimeän tullen, pihavaloiksi saattavat hyvin riittää kauniit ja tunnelmalliset pihavalot, joita voi sijoittaa ympäri pihaa. Talon seinässä tai vaikka perinteisesti talon pääoven molemmin puolin sijoitetut tallilyhdyt tai pihapolun varteen asetetut klassiset käpytolppavalaisimet valaisevat pihan kauniisti. Lisäksi ne antavat valoa sen verran, että lapset voivat jatkaa leikkejä vielä pimeänäkin aikana.

3. Valaise pihan puita
Yksi uusimmista pihavalaisun trendeistä on julkiselta puolelta tuttu puiden kohdevalaiseminen. Yhdellä valolla pihamaalle voi tehdä kauniin veistoksen, sillä alhaaltapäin valaistuna puusta kuin puusta tulee erittäin kaunis yksityiskohta pihamaalle. Valaistava puu kannattaa valita niin, että valo hyödyttää myös ympäristöä, eli se menee yhdestä pihavalosta. Valaisimena kannattaa käyttää ainoastaan tämänkaltaiseen tarkoitukseen sopivaa valoa, sillä lamppu tulee olemaan kovalla rasituksella lumelle, vedelle ja pakkaselle alttiina.

4. Valaise talo ulkoa.
Talon kohdevalaiseminen on yleistynyt myös Suomessa runsaasti, sillä uusiin taloihin asetetaan usein seinävalaisimia ja kohdevalaisimia korostamaan talon julkisivua. Talon valaiseminen ei ole pelkästään turhamainen temppu, vaan siitä on paljon hyötyä pihan valaisemisessa. Talon kohdevalaisimien lisäksi tarvitaan ainoastaan muutama pihavalo pihapolun varteen.

Ideat ja suunnitelmat pihan valaistukseen voi helposti löytää myös netistä. Samoin valaisimet ja lamput löytyvät tehokkaasti, helposti ja vaivattomasti netistä. Katso esimerkiksi sähköalan monipuolisesta verkkokaupasta Sähköbitistä.