Vitamiinien käyttösuositukset

vitamiinien-saantisuosituksetVitamiinit ovat elimistölle elintärkeitä aineita, joita kehomme tuottaa itse tai joita pitää saada ravinnon tai ravintolisien kautta joka päivä. Vitamiinien tutkiminen alkoi todenteolla 1900-luvun alussa ja nykyään uusia tutkimuksia julkaistaan päivittäin. Yksittäisen vitamiinin tutkiminen on haastavaa, koska vitamiinit ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja saattavat myös vahvistaa toistensa vaikutuksia. Vitamiinit toimivat yhteistyössä myös kivennäis- ja hivenaineiden kanssa. Lisää tietoa esimerkiksi: d-vitamiinit ja ravinto, Vitamiinit ja laihdutus.

Vitamiinien rooli on muuttunut tutkimusten myötä: nykyään vitamiinit nähdään tärkeänä osana myös sairauksien hoitoa. Vitamiinien saanti on tutkimusten mukaan liian vähäistä ja saantisuosituksia onkin nostettu vuosi vuodelta. Sairauksien hoidossa käytettävät määrät ovat vielä paljon saantisuosituksia korkeampia. Esimerkiksi laidutustutkimuksissa on saatu hyviä tuloksia, kun d-vitamiinia syödään reilusti yli yleisten saantisuositusten. Tutkimuksissa kiistelläänkin koko ajan siitä, mitkä ovat vitamiinien oikeat käyttötarkoitukset, käyttösuositukset ja käyttörajat. Asiaa mutkistaa se, että osa vitamiineista saadaan suoraan ravinnosta. Ravinnon laatu voi kuitenkin olla monessa taloudessa heikoilla kantimilla, jolloin syöty ruoka sisältää vain vähän vitamiineja. Käytännössä monessa perheessä vitamiinien saanti on pääosin lisäravinteiden varassa. Osa tutkijoista suosii ravinnosta saatavia vitamiineja ja osa taas haluaisi tehostaa vitamiinien syömistä lisäravinteena. Vitamiinien hankkiminen netistä on tehty helpoksi ja toisaalta ihmiset hakevat netistä vitamiineistä myös lisätietoa. Lisää vitamiineista esimerkiksi sivustolta: www.d-vitamiinit.com

Vitamiinien käyttösuositukset muuttuvat elämäntilanteen myötä: raskaus, imetys, stressi, kova liikunta, vanheneminen ja sairaudet muuttavat suositeltua vitamiinimäärää. Suoraa ohjeistusta on vaikea antaa ja tutkimustieto on alati muuttuvaa. Tällä hetkellä yleisimpien vitamiinien saantisuositukset ovat seuraavat:

A-vitamiini: Miehet 900 µg/vrk ja naiset 700 µg/vrk
D-vitamiini: 10 µg/vrk
E-vitamiini: Miehet 10 mg/vrk ja naiset 8 mg/vrk
C-vitamiini: 75 mg/vrk
B12-vitamiini: 2 µg/vrk